Athens, Greece
211-4076204

4 τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος

portrait-cheerful-loving-couple-cooking-salad-together_171337-349

Θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα χάπι που θα μπορούσαμε παίρνοντας το καθημερινά να νοιώθουμε προστατευμένοι από ιούς, μικρόβια, και άλλους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία μας.

Δυστυχώς η μόνη λύση που έχουμε αφού δεν υπάρχει το χάπι είναι ένας συνδυασμός υγιεινών συνηθειών ζωής. Το να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι κάτι απλό που μπορούμε να το ξεκινήσουμε άμεσα.

Περισσότερος ύπνος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης του ανοσοποιητικού είναι να κάνουμε έναν καλό ύπνο τη νύχτα. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται ένα επτάωρο ή και παραπάνω. Είναι τόσο σημαντικός ο ύπνος γιατί ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό το οποίο καταπολεμά τις λοιμώξεις αλλά και άλλες ασθένειες. Η στέρηση ύπνου λειτουργεί κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό.

Ας δοκιμάσουμε να πηγαίνουμε μισή ώρα νωρίτερα στο κρεβάτι διατηρώντας το ίδιο πρόγραμμα αφύπνισης και κατάκλισης κάθε μέρα.  Επτά εώς εννιά ώρες ύπνου αποφεύγοντας την καφεϊνη  αλκοόλ και φαγητό πριν να ξαπλώσουμε μπορεί να μας εξασφαλίσει σίγουρα ένα αναζωογονητικό ύπνο αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Μειώστε το στρες.

Όλοι μας ξέρουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας. Μία από αυτές φαίνεται να είναι και η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει της υψηλής τιμής της κορτιζόλης την οποία απελευθερώνει ο οργανισμός όταν βρίσκεται σε κατάσταση “πάλης” αυτό  αυτόματα μειώνει την ανοσοανταπόκριση επηρεάζοντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στο να διακοπεί αυτή η κατάσταση  “πάλης”και να επικρατήσει η ξεκούραση και η επεξεργασία δημιουργώντας μία αίσθηση ηρεμίας.

Βελτιώστε τη διατροφή σας.

Η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και λαχανικών προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά που τονώνουν την ανοσολογική λειτουργία. Εκτός από  την κατανάλωση αυτών θα πρέπει να έχουμε μία διατροφή πλούσια σε όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής  άλεσης.

Ας έρθουμε και στο δικό μου κομμάτι τώρα …

Αρχίστε να κινείστε περισσότερο.

Η τακτική άσκηση είναι ένα κλειδί για την στήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πιέση, τη χοληστερόλη τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, κατάθλιψης και όχι μόνο. Βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου την νοητική ικανότητα τη δύναμη των οστών και τις χημικές ουσίες του σώματος που προκαλούν ευεξία. Ο στόχος είναι να κάνουμε καθημερινά 30΄μέτριας άσκησης όπως έντονο περπάτημα. Εάν είστε περιορισμένοι στο σπίτι μπορείτε να βάλετε τη μουσική που σας ξεσηκώνει και να χορέψετε ή να κάνετε αναπηδήσεις και επιτόπου βήματα  βλέποντας τηλεόραση.

 

Είναι μερικά απλά αλλά και πολύ σημαντικά βήματα για να στηρίξουμε το ανοσοποιητικό αλλά και για καλύτερη γενική υγεία.

Related Posts