Athens, Greece
211-4076204

66 διατροφικές συμβουλές για να χάσετε λίπος γρήγορα!

50951963_782060932141078_2150531137749909504_n

Οι παχύτεροι επιθυμούν να το χάσουν, οι πολύ αδύνατοι να πάρουν κιλά χωρίς να το αυξήσουν και οι ευχαριστημένοι με το σωματικό βάρος τους, δεν θα έλεγαν όχι στη μείωσή του. Άρα τι θέλουμε όλοι να… χάσουμε; Λίπος! Τι άλλο; Σας δίνουμε λοιπόν 66 εύχρηστες συμβουλές, μικρά μυστικά και αποτελεσματικά κόλπα για να μετατρέψετε, κυριολεκτικά, τον οργανισμό σας σε «φούρνο» που καίει θερμίδες και διαλύει τα περιττά λίπη.

 

Συμβουλές 1-10

  1. Μην μειώνετε απότομα και κατά πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνετε. Προσπαθήστε να μην λαμβάνετε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα εάν είστε γυναίκα και λιγότερες από 1.500 θερμίδες εάν είστε άντρας. Εάν το βάρος σας ελαττώνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από 1-1,5% την εβδομάδα, θα χάνετε περισσότερους μύες και νερό και λιγότερο λίπος.
  2. Προγραμματίστε από την προηγούμενη, όλα τα γεύματα της επόμενης ημέρας. Μην παραλείπετε κανένα προγραμματισμένο γεύμα, γιατί στο επόμενο θα φάτε περισσότερο.
  3. Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας τροφές και από τις έξι βασικές ομάδες τροφίμων (γαλακτομικά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά και λίπη). Τρώγοντας ποικιλία τροφών, παίρνετε όλα τα συστατικά που χρειάζεστε από διαφορετικές πηγές.
  4. Χωρίς να αυξήσετε τη θερμιδική πρόσληψη, αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των ημερήσιων γευμάτων, μοιράζοντας την τροφή σας σε περισσότερα γεύματα και ενδιάμεσα κολατσιά. Κάνοντας πολλά μικρά και συχνά γεύματα, διατηρείτε πιο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αποφεύγετε την υπερέκκριση ινσουλίνης, εμποδίζετε την αποθήκευση λίπους, επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και πεινάτε λιγότερο πριν το επόμενο γεύμα.
  5. Μην τρώτε την ίδια ακριβώς τροφή σε διαδοχικά γεύματα ή, ακόμα καλύτερα, συχνότερα από κάθε δύο ημέρες. Για παράδειγμα φάτε ένα διαφορετικό φρούτο ή τύπο γιαουρτιού σε δύο διαδοχικά γεύματα και άλλα είδη λαχανικών τη μία ημέρα και άλλα την επόμενη.
  6. Αρχίστε να μαγειρεύετε πιο υγιεινά και με λιγότερα λιπαρά. Ξεχάστε τις «ανατολίτικες» σας ρίζες και θυμηθείτε τις Μεσογειακές. Πετάξτε το τηγάνι και τον φούρνο μικροκυμάτων από την κουζίνα, προτιμήστε να μαγειρεύετε στον ατμό τις φυτικές τροφές, να ψήνετε τα κρέατα και τα ψάρια και να τρώτε ωμό ελαιόλαδο, αρκετά όσπρια και αρκετά φρούτα και λαχανικά.
  7. Συμβουλευτείτε έναν καλό θερμιδομετρητή και κάντε «οικονομίες» θερμίδων. Ταυτόχρονα προσπαθήστε το ημερήσιο άθροισμα των λιπών από όλες τις τροφές που τρώτε, να κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 και 70 γραμμ. (450 έως 630 θερμίδες προερχόμενες από λίπος).
  8. Αποφύγετε να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα ή στα προγραμματισμένα κολατσιά. Τα συνήθη σνακ που ενδεχομένως θα φάτε για να «ξεγελάσετε την πείνα σας», περιέχουν πολλή ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες, λίπος, συντηρητικά και αλάτι, δηλαδή συστατικά που είναι οι θανάσιμοι εχθροί της σιλουέτας σας. Αν πεινάτε και δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, φάτε λαχανικά ή φρούτα που δεν περιέχουν πολλά σάκχαρα, όπως τα ακτινίδια ή τα μανταρίνια.
  9. Διαβάζετε τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων και ειδικά την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λίπος. Οι αναγραφόμενες ενδείξεις είναι συνήθως στα 100 γραμμ., και για αυτό πρέπει να κάνετε τους υπολογισμούς σας με βάση την πραγματική ποσότητα που θα φάτε, πολλαπλασιάζοντας ή διαιρώντας ανάλογα. Για παράδειγμα αν το γιαούρτι αναφέρει 60 θερμίδες ανά 100 γραμμ. και το συνολικό περιεχόμενό του είναι 150 γραμμ., πολλαπλασιάστε τις 60 θερμίδες επί 1,5.
  10. Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ. Κάνοντας το τελευταίο σας γεύμα νωρίς και όχι αργά και συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό μία μορφή άπαχης ζωικής πρωτεΐνης, αποφεύγετε την υπερέκκριση των ορμονών που αυξάνουν την πείνα και διεγείρετε την έκκριση ορμονών που ευνοούν την καταστολή της.

 

Συμβουλές 11-20

  1. Καθιερώστε μία φορά την εβδομάδα «ένα ελεύθερο γεύμα» και κάθε δεκαπέντε ημέρες «ένα ελεύθερο εικοσιτετράωρο», όπου θα μπορείτε να φάτε ό,τι και όσο θέλετε. Έτσι θα καταπολεμήσετε το αίσθημα «στέρησης» και θα πάρετε κουράγιο για να συνεχίσετε πιο σθεναρά τις προσπάθειές σας.
  2. Ορισμένες τροφές μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες, μέσω του μηχανισμού της θερμογένεσης. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως το χοιρινό, το κοτόπουλο, οι πέστροφες, οι γαρίδες, ο σολομός, η βρώμη, η ρίγανη, τα πράσα, το κόκκινο πιπέρι και τα κολοκύθια.
  3. Περιορίστε τους πολύπλοκους συνδυασμούς υδατανθράκων (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, κ.λπ.) με ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αβγά, κ.λπ.). Οι συνδυασμοί πολλών και ανομοιογενών τροφών ευνοούν την αποθήκευση λίπους.
  4. Τρώτε με πολλή φειδώ τις «συμπυκνωμένες» τροφές. Σάλτσες, λάδια, βούτυρο, μαγιονέζα, φρυγανιές, ξηροί καρποί και γενικά τροφές που δεν περιέχουν πολύ νερό ή είναι τεχνητά αποξηραμένες, έχουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα και σας «αναγκάζουν» να φάτε μεγάλες ποσότητες χωρίς να το καταλάβετε, επειδή δεν νιώθετε ότι το στομάχι σας «γεμίζει».
  5. Να προτιμάτε τους υδατάνθρακες σύνθετης μορφής, με πολλές φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Μαύρο ψωμί, παξιμάδια ολικής άλεσης, ανεπεξέργαστα δημητριακά, πλήρη ζυμαρικά, όσπρια, κ.λπ. Απορροφούνται πιο αργά, δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και δεν ευνοούν την αποθήκευση λίπους.
  6. Τρώτε τους περισσότερους υδατάνθρακες σας στο πρώτο μισό της ημέρας και πολύ μικρές ποσότητες μετά το απόγευμα. Οι υδατάνθρακες που τρώγονται προς το βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποθηκευτούν ως λίπος, εάν φάτε κάπως περισσότερους, γιατί μειώνονται οι σωματικές σας δραστηριότητες.
  7. Αποφύγετε το πολύ επιτραπέζιο αλάτι. Το αλάτι είναι ουσιαστικά συντηρητικό τροφίμων που, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει την πείνα. Η αυξημένη πείνα μπορεί να μετατρέψει την προσπάθεια σας σε μία δύσκολη, αφόρητη και, τελικά, ατελέσφορη δοκιμασία.
  8. Για την πρόσληψη πρωτεϊνών, δείξτε σαφή προτίμηση στα ψητά ψάρια, στα βραστά ασπράδια αβγών, το κοτόπουλο και την γαλοπούλα. Από το κοτόπουλο και την γαλοπούλα, να προτιμάτε το στήθος (χωρίς την πέτσα) και να αποφεύγετε τις φτερούγες (η πέτσα δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα). Η πλέον άπαχη πηγή ζωικών πρωτεϊνών είναι τα βραστά ασπράδια αβγών. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ούτε υδατάνθρακες.
  9. Όταν τρώτε κόκκινα κρέατα, επιλέξτε τα πιο άπαχα και σκληρά κομμάτια. Χρειάζονται περισσότερο μάσημα, περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερο λίπος, και απαιτούν πολλές θερμίδες για την πέψη και την αφομοίωσή τους. Ανάμεσα στο χοιρινό και στο μοσχαρίσιο κρέας, προτιμήστε το χοιρινό. Παρότι έχει περισσότερο λίπος, το λίπος αυτό είναι κυρίως εξωτερικό, κι άρα μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα.
  10. Να θυμάστε ότι το παγωμένο κρέας έχει λιγότερο καλή γεύση από ότι το ζεστό και επιπλέον τα λίπη του έχουν ταγκίσει και είναι πιο ορατά. Έτσι μπορείτε να απομακρύνετε ακόμα περισσότερο λίπος του και τελικά να φάτε λιγότερο κρέας, αφού πλέον αυτό που έχει απομείνει είναι άγευστο και σκληρό σαν,,, σόλα!

 

Συμβουλές 21-30

  1. Φτιάξτε μπιφτέκια με άπαχο κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ζυμώστε τα με μουσκεμένο παξιμάδι ολικής άλεσης ή κουάκερ, χωρίς να βάλετε αβγά. Έτσι μειώνετε την περιεκτικότητα τους σε λίπος και υδατάνθρακες, αυξάνετε το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και έχετε ένα εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.
  2. Δοκιμάστε τον κονσερβοποιημένο τόνο σαν ενδιάμεσο κολατσιό ή «γρήγορο» γεύμα. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, χαμηλός σε λιπαρά και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες. Μην διατηρείτε τον τόνο μέσα στην ανοιγμένη κονσέρβα, γιατί θα αλλοιωθεί.
  3. Μία καλά πλυμένη παστή σαρδέλα μπορεί να συνοδεύσει τα φασόλια ή τις φακές σας, και να τα κάνει πιο πλήρη σε αμινοξέα, σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο Αν όμως κάνετε τη μία σαρδέλα δύο, θα αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού και θα ανεβάσετε στα… ύψη το ουρικό σας οξύ.
  4. Οι μικρού μεγέθους βραστές ή ψητές γαρίδες είναι εξαιρετικά διαιτητικές όταν τρώγονται με το κέλυφός τους. Το κέλυφος περιέχει χιτίνη, η οποία απορροφά και συμπαρασύρει άπεπτα τα λίπη. Πριν όμως τις δοκιμάσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί κι ότι δεν έχετε αιμορροΐδες ή προβλήματα με το στομάχι ή το έντερό σας.
  5. Φροντίστε να συνοδεύετε τα λιπαρά φαγητά (όπως τα κρέατα) με χονδροκομμένα λαχανικά ή χόρτα. Απορροφούν ένα μέρος του ζωικού λίπους και σας χορταίνουν καλύτερα (μεγάλος όγκος τροφής με λίγες θερμίδες). Αν φάτε τα λαχανικά πριν το κυρίως πιάτο, θα μειώσετε το αίσθημα της πείνας, θα φάτε λιγότερο και θα νιώσετε μεγαλύτερη πληρότητα.
  6. Το βράσιμο μαλακώνει τις φυτικές ίνες των λαχανικών, αυξάνει την απορροφητικότητα των αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχουν και τα κάνει λιγότερο δύσπεπτα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε και την αρνητική πλευρά: Το βράσιμο των λαχανικών μεγιστοποιεί τις απώλειες των υδατοδιαλυτών βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων.
  7. Προσθέστε στις σαλάτες μία κουταλιά μηλόξυδο. Βοηθάει στην χώνεψη, είναι διουρητικό και αυξάνει τις θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών. Συνδυάζοντάς μηλόξυδο με σταγόνες φρέσκου λεμονιού και ψιλοκομμένες φλούδες μήλου, θα… απογειώσετε την λιποτρόπο δράση του.
  8. Ο συνδυασμός βραστών καρότων, σέλινου και κατσαρού λάχανου βοηθάει στη μείωση του λίπους, ενισχύοντας τη δράση των φλαβονοειδών και των φυτοοιστρογόνων. Αν όμως έχετε «αδύναμο» θυρεοειδή, πρέπει να προσθέσετε στο συνδυασμό τους ντομάτα ή δύο κουταλάκια κετσ-απ, για να μειώσετε την βρογχοκηλογόνα επίδρασή τους.
  9. Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό και παίρνετε Τ3 ή Τ4, αποφύγετε το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, όλα τα προϊόντα σόγιας, τις πατάτες και τα υπερμεγέθη φρούτα που, πιθανώς, περιέχουν φυτοφάρμακα ή ορμόνες. Οι τροφές αυτές δρουν ανταγωνιστικά ως προς τις θυρεοειδικές ορμόνες που λαμβάνετε.
  10. Η υπερβολική κατανάλωση μαρουλιού μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες. Για να το αντιμετωπίσετε, φροντίστε να τρώτε μαρουλοσαλάτα μόνον το μεσημέρι και να προσθέτετε τακτικά σε αυτήν κάρδαμο ή βραστά μπροκολάκια (περιέχουν σουλφοραφάνιο και καρμπινόλη). Αντίθετα εάν είστε γυναίκα, μην διστάσετε να τρώτε αρκετό μαρούλι, για να προσλαμβάνετε περισσότερη ζεαξανθίνη.

 

Συμβουλές 31-40

  1. Αν δεν έχετε πρόβλημα με το στομάχι και το έντερό σας, να τρώτε από καιρό σε καιρό κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές, ωμές ή ψητές. Αυξάνουν τη θερμογένεση και μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα.
  2. Χρησιμοποιείτε τακτικά, αλλά με μέτρο, άνηθο, γαρίφαλα, δυόσμο, κανέλα και μάραθο. Βελτιώνουν τη γεύση των φαγητών χωρίς να τους προσθέτουν επιπλέον θερμίδες, διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων που βελτιώνουν την πέψη, περιέχουν ουσίες με τονωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη βελτίωση των καύσεων.
  3. Για να βοηθήσετε τα νεφρά σας (που υποφέρουν κατά τη διάρκεια της δίαιτας) να αποβάλλουν γρηγορότερα τις άχρηστες ουσίες, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό κι αποφύγετε να τρώτε λαχανικά ή χόρτα μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί δυσαπορρόφητα άλατα, τα οποία επιβαρύνουν τα νεφρά.
  4. Οι ανάλατες και αλάδωτες μαύρες ελιές καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, βοηθούν το συκώτι να μεταβολίσει καλύτερα το λίπος των τροφών και όταν τρώγονται πρωί και απόγευμα μαζί με χυμό φρέσκου λεμονιού, γλυκό κρεμμύδι και τσάι του βουνού, διευκολύνουν την λειτουργία των νεφρών.
  5. Το κρεμμυδόζουμο και η κρεμμυδόσουπα βοηθούν στο καθάρισμα των αρτηριών, απομακρύνουν τα λίπη και έχουν ευεργετική επίδραση στα νεφρά. Το πηκτινικό ασβέστιο που περιέχουν δεσμεύει τα χολικά οξέα και βοηθάει στην καλύτερη χώνεψη του λίπους των τροφών.
  6. Πίνετε τακτικά το ζουμί από βρασμένα λαχανικά και χόρτα (κολοκύθια, σέλινο, λάχανο, αντίδια, κ.λπ.). Για να υποβοηθήσετε τις καύσεις σας, πιείτε το ζωμό στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Για να περιορίσετε όμως την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε, πιείτε το πριν τα κυρίως γεύματα, προσθέτοντας λεμόνι και τζίντζερ.
  7. Αποφύγετε τους πολλούς χυμούς φρούτων. Αν επιθυμείτε κάποιον χυμό, στύψτε τον μόνοι σας, χρησιμοποιώντας μόνον ένα φρούτο, και αραιώστε τον με μεταλλικό νερό ή παγάκια.
  8. Το πορτοκάλι, το λεμόνι, το κίτρο, το γκρέιπ-φρουτ και το κιτρολέμονο περιέχουν κιτρικό οξύ, ταρταρικό οξύ, βιταμίνη C και συνεφρίνη που αυξάνουν τη θερμογένεση και στρέφουν τον οργανισμό προς την οξείδωση περισσότερων λιπαρών οξέων. Προσέξτε όμως μία βασική λεπτομέρεια: Θα πρέπει να τα τρώτε αυτούσια και όχι να τα πίνετε. Οι όξινοι χυμοί όχι μόνον δεν σας αδυνατίζουν, αλλά «ανοίγουν» την όρεξη. Για να το αποφύγετε, μειώστε την οξύτητά τους, προσθέτοντας νερό (αναλογία 1 προς 1), ντομάτα, λάχανο ή μέλι.
  9. Τα βρασμένα και τα ψητά δαμάσκηνα είναι ένας φυσικός δεσμευτής του διατροφικού λίπους, όταν συνοδεύουν τα κόκκινα κρέατα και ειδικά το χοιρινό. Τα δαμάσκηνα «παγιδεύουν» και αποβάλλουν το ζωικό λίπος, είτε λόγω των φυτικών τους ινών, είτε λόγω κάποιων –άγνωστων ακόμα- ουσιών που περιέχουν.
  10. Προσθέστε ψιλοκομμένες φλούδες μήλου μέσα στις σαλάτες σας ή φάτε ένα μήλο με τη φλούδα του, 15 λεπτά πριν το κυρίως γεύμα σας, πίνοντας μαζί και ένα ποτήρι νερό. Η φλούδα των μήλων περιέχει πηκτίνη, η οποία μειώνει την απορρόφηση του λίπους των άλλων τροφών.

 

Συμβουλές 41-50

  1. Μετά από ένα γεύμα που περιέχει πρωτεϊνούχα φαγητά, αλλά όχι φαγητά με υδατάνθρακες, φάτε ως επιδόρπιο μία λεπτή φέτα ανανά. Ο ανανάς περιέχει ειδικά ένζυμα, όπως η βρωμελίνη, που βοηθούν στην χώνευση πρωτεϊνών και λιπών, στην καλύτερη λειτουργία του παγκρέατος (εκκρίνει την ινσουλίνη), στην αποκατάσταση της οξεοβασικής ισορροπίας και στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
  2. Καταναλώνετε τακτικά παπάγια, μάνγκο και ακτινίδια. Περιέχουν συστατικά τα οποία ενισχύουν την δράση των οργανικών ενζύμων που διεγείρουν την λιποδιάλυση.
  3. Τα βατόμουρα έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών από κάθε άλλο φρούτο. Ακόμα και όταν βράζονται ή γίνονται μαρμελάδες και γλυκά, είναι εξαιρετική πηγή ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες ελαχιστοποιούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται εξ’ αιτίας της ατελούς καύσης των λιπαρών οξέων.
  4. Το μαύρο χαβιάρι και τα αβγά σολομού περιέχουν λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Ειδικά στους άντρες βελτιώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης, προάγουν τη μυϊκή ανάπτυξη και μειώνουν το ποσοστό λίπους.
  5. Το αβοκάντο, τα αχλάδια και τα ώριμα ροδάκινα έχουν ευεργετική επίδραση στο έντερο, τα νεφρά και στο συκώτι, τα οποία «ταλαιπωρούνται» με τις αυξημένες καύσεις του οργανισμού. Θα πρέπει όμως να τα τρώτε στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων, κατά προτίμηση μαζί με γιαούρτι, και πάντα σε μικρές ποσότητες.
  6. Προτιμήστε τα αγελαδινά γιαούρτια που έχουν πέτσα, αλλά… μην την τρώτε. Αφαιρώντας και απομακρύνοντας την πέτσα, θα μειώσετε τουλάχιστον κατά 50% τα λιπαρά του γιαουρτιού και θα το μετατρέψετε σε… light.
  7. Το ξινόγαλα και τα προβιοτικά γιαούρτια βελτιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου όταν καταναλώνονται μόνα τους κι όχι μαζί με άλλες τροφές. Όταν το έντερο λειτουργεί καλά, όλος ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα και τα λίπη μεταβολίζονται ευκολότερα.
  8. Προσέξτε τα επιδόρπια. Για να τα απολαύσετε χωρίς να το μετανιώσετε, αποφύγετε όλα τα επιδόρπια που περιέχουν πάνω από 5% υδατάνθρακες, άσχετα αν έχουν πολύ, λίγο ή καθόλου λίπος.
  9. Να τρώτε κυρίως λευκά και μαλακά τυριά. Τα λιγότερα λιπαρά περιέχουν η ανάλατη μυζήθρα, το cottage και το ανθότυρο διαίτης (προσοχή! το κανονικό ανθότυρο έχει παρόμοια λιπαρά με τη φέτα, δηλαδή…πολλά!) Για ένα γρήγορο σνακ ή πρωινό, ανακατέψτε στο μίξερ μισή μπανάνα με 3 κουταλιές της σούπας cottage και αλείψτε το μείγμα σε παξιμαδάκια ή ψωμί ολικής άλεσης.
  10. Το βούτυρο δεν είναι μαργαρίνη και οι «λιπαρές ουσίες» δεν είναι βούτυρο. Προσέξτε λοιπόν τα βούτυρα με γεύση… σοκολάτας, φράουλας, γιαουρτιού, κ.λπ., και μελετήστε προσεκτικότερα τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες τους.

 

Συμβουλές 51-60

  1. Δύο κουταλάκια του γλυκού ανεπεξέργαστοι ξηροί καρποί (ανάλατοι, άψητοι και χωρίς βαφές) προσθέτουν μία διαφορετική γεύση στις σαλάτες σας, κάνουν πιο πλήρη τα όσπρια και μειώνουν σημαντικά την οξύτητα των γιαουρτιών. Αν είστε γυναίκα δοκιμάστε τους ξεφλουδισμένους ηλιόσπορους, ενώ αν είστε άντρας δείξτε ιδιαίτερη… εμμονή στα φουντούκια.
  2. Για να νοστιμίσετε τα φαγητά σας, και εφόσον δεν έχετε χαμηλή πίεση ή προβλήματα στο στομάχι, χρησιμοποιήστε κόκκινο πιπέρι που αυξάνει τη θερμογένεση, ρίγανη που βοηθάει στο μεταβολισμό του λίπους και σκόρδο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Μην κάνετε όμως υπερβολές γιατί θα σας ανοίξουν την όρεξη.
  3. Πιείτε τα ροφήματα που βάζετε ζάχαρη, όπως τους καφέδες και το τσάι, ζεστά και όχι παγωμένα. Το «κρύο» σκεπάζει τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης και ίσως βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα για να πετύχετε την γλυκύτητα που επιθυμείτε.
  4. Αν τρώτε καθημερινά πολλή φρουκτόζη (με τη μορφή «ζάχαρης» ή προερχόμενη από φρούτα και χυμούς ή από επιδόρπια), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί το σωματικό σας λίπος, ακόμα κι αν διατηρείστε στα κιλά σας. Η υπερβολική λήψη φρουκτόζης ευνοεί την αποθήκευση λίπους.
  5. Αν επιθυμείτε οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε το μέλι και τα γλυκά κουταλιού. Δεν περιέχουν λίπος και συνεπώς έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα.
  6. Περιορίστε τα προϊόντα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και μην παρασύρεστε από δέλεαρ των λιγότερων θερμίδων. Τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν την πείνα και την όρεξη για γλυκά, προκαλούν αντισταθμιστική έκκριση ινσουλίνης και μπλοκάρουν την έξοδο λιπαρών οξέων από τα λιποκύτταρα.
  7. Ο ζελές χωρίς ζάχαρη (light) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για άλλο επιδόρπιο, αφού συνεκτιμήσετε τα υπέρ (γλυκιά γεύση με ελάχιστες θερμίδες, 8-10 το μπολάκι) και τα κατά (τεχνητά γλυκαντικά και πρωτεΐνη κολλαγόνου –ζελατίνη-, προερχόμενη από βοοειδή).
  8. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά, σόδες, ανθρακούχο νερό). Το ανθρακικό καθυστερεί τη χώνεψη και δημιουργεί πρόβλημα στο μεταβολισμό των λιπών.
  9. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οξείδωση του λίπους και αυξάνει τη ταχύτητα του μεταβολισμού κατά 2-4% για την επόμενη μισή ως μία ώρα. Το πράσινο τσάι περιέχει τανίνη και καταχινικές πολυφαινόλες, οι οποίες αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η καρδιακή συχνότητα ή η αρτηριακή πίεση.
  10. Προσθέστε στο γάλα ή στο γιαούρτι ένα κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι και μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι περισσότερο, πιείτε τσάι από θυμάρι. Το θυμάρι διεγείρει τον θυρεοειδή και για αυτό πρέπει να μην κάνετε υπερβολές στην κατανάλωσή του.

 

Συμβουλές 60-66

  1. Ένα μικρό «πλακάκι» πικρής σοκολάτας διεγείρει την καύση των λιπαρών οξέων. Η πικρή σοκολάτα περιέχει φαινυλθυλαμίνη (ουσία που μοιάζει με τις αμφεταμίνες) και θεοβρομίνη (καρδιοτονωτικό συστατικό που αφυπνίζει το νευρικό σύστημα).
  2. Αν έχετε προγραμματισμένη βραδινή έξοδο για φαγητό, μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα. Η πείνα προς το βράδυ θα γίνει πιο έντονη, δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε και όταν κάτσετε στο τραπέζι θα φάτε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεστε.
  3. Αν τρώτε συχνά έξω από το σπίτι, αποφύγετε τις «μερίδες-γίγας», τα τηγανητά, όσα πιάτα περιέχουν πολλά λάδια, σάλτσες, μαγιονέζες ή βούτυρο και τις «ασαφείς», ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο παρασκευής τους, σπεσιαλιτέ. Με λίγο περισσότερο ψάξιμο του καταλόγου, θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στον τρόπο διατροφής σας.
  4. Διαγράψτε από τις παραγγελίες των έτοιμων φαγητών σας τα σάντουιτς με σος, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, τις σπέσιαλ πίτσες, τα πεϊνιρλί, τις τηγανιτές πατάτες και τα σουβλάκια με λαδωμένη πίτα. Περιέχουν άφθονα λιπαρά και συντηρητικά και, σχεδόν πάντα, «κρύβουν»… απρόβλεπτες θερμιδικές εκπλήξεις…
  5. Μετά από ένα βαρύ γεύμα, μασήστε μαστίχα Χίου. Ανακουφίζει από την νευρικότητα και το πεπτικό στρες και συμβάλλει στην καλύτερη χώνευση όλων των θρεπτικών στοιχείων.
  6. Υιοθετήστε «πρόγραμμα νερού», πίνοντας νερό οπωσδήποτε μόλις σηκωθείτε το πρωί, το βράδυ πριν κοιμηθείτε και τουλάχιστον 6-10 ποτήρια όλη την υπόλοιπη ημέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα κι όταν δεν διψάτε. Το νερό ελαττώνει την πείνα και διευκολύνει τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με μεγαλύτερη ευκολία.

 

Και μην ξεχνάτε: Για να χάσετε λίπος, πρέπει να το κάψετε! Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε σωστά και με ασφάλεια είναι ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης!

 

 

 

Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε είναι καθαρά και μόνο ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό την προβολή ή προώθηση συγκεκριμένων ιδεών ή την προώθηση αγοράς συγκεκριμένων οργάνων ή υπηρεσιών. Οι συμβουλές που δίνουμε αφορούν μόνον απολύτως υγιή άτομα. Τίποτα δεν υποκαθιστά, με κανέναν τρόπο και σε καμία περίπτωση, τις συμβουλές και το ρόλο των ειδικών, όπως ιατρών, αθλητιάτρων, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων και  καθηγητών φυσικής αγωγής. Προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ή/και γυμναστικής, επισκεφθείτε τον προσωπικό σας ιατρό και βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι σε καλή κατάσταση. Οι συμβουλές του ιατρού σας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα δομήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα συστηματικής άσκησης ή/και διατροφής. Δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να ζητηθεί, καθ’ οιανδήποτε τρόπο, αστική, νομική ή οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, άμεσα ή έμμεσα, από λανθασμένη εκτέλεση, παρανόηση ή κακή εφαρμογή των συμβουλών ή των τεχνικών που περιγράφονται σε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο του δικτυακού μας τόπου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του GYMNASU είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση ή βοήθεια χρειάζεστε. Κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα και λοιπό οπτικό υλικό είναι ιδιοκτησίας του GYMNASU ή έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο, όπως λ.χ. την παροχή ειδικής αδείας χρήσης. Οποιαδήποτε ανατύπωση, μετάφραση, αντιγραφή και γενικά η χρήση κειμένου, σκίτσων, φωτογραφιών και τρόπου έκθεσης των περιεχομένων, ολική ή τμηματική, με οποιοδήποτε έντυπο, ηλεκτρονικό ή άλλο μέσο, επιτρέπεται μόνο με προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση και με υποχρέωση αναφοράς στην πηγή