Athens, Greece
211-4076204

Αρτηριακή Υπέρταση

pexels-photo-220723

Αίσθημα ασφυξίας, βαρύ κεφάλι, πονοκέφαλος και μηνίγγια που κτυπούν; Μάλλον σας ανέβηκε η πίεση! Πρώτο βήμα αντιμετώπισης; Χαλαρώστε και ηρεμήστε. Δεύτερο βήμα; Ενημερωθείτε για το τι μπορεί να συμβαίνει και για το τι πρέπει να κάνετε, ώστε να ελέγξετε την κατάσταση και να μειώσετε τους ενδεχόμενους κινδύνους…

 

Ευρετήριο περιεχομένων

Αρτηριακή Υπέρταση. 1

Τι είναι η αρτηριακή πίεση και σε τι χρησιμεύει; 1

Τι είναι η μικρή και τι η μεγάλη πίεση; 2

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές; 2

Οι επιθυμητές τιμές είναι ίδιες για όλους; 2

Πρέπει να έχουμε τις επιθυμητές τιμές πίεσης όλο το 24άωρο; 2

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι ανέβηκε η πίεσή μας; 3

Που μπορεί να οφείλεται η «μόνιμα» αυξημένη πίεση; 3

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπέρταση; 3

Είναι περισσότερο επικίνδυνη η αύξηση της μικρής ή της μεγάλης πίεσης; 3

Ποια σημασία έχει η μεγάλη διαφορά μεταξύ μεγάλης και μικρής πίεσης; 4

Πως γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης; 4

Πότε πρέπει να αρχίσουμε να παρακολουθούμε την πίεσή μας; 4

Ορισμένα υπερτασικά άτομα, μετρούν την πίεσή τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σωστό; 4

Ποιος πρέπει να μετρά την πίεση μας; 5

ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ; ΜΕΤΡΑΜΕ ΣΩΣΤΑ….. 6

Είναι δυνατόν το πιεσόμετρο να μην δείχνει την πραγματικότητα; 6

Μπορεί να μειωθεί η υπέρταση χωρίς φάρμακα; 7

Πόσο σημαντικό είναι να χάσουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι; 7

Η μείωση του αλατιού ελαττώνει την πίεση; 7

Πόσο αλάτι μπορούμε να τρώμε; 7

Ποιες τροφές περιέχουν πολύ αλάτι; 8

Αντιμετώπιση υπέρτασης χωρίς φάρμακα. 8

 

Τι είναι η αρτηριακή πίεση και σε τι χρησιμεύει;

Είναι η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό των αρτηριών, καθώς η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα διαμέσου των αγγείων. Η συνεχής αυτή ροή αίματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής μας, γιατί αποτελεί προϋπόθεση για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

 

Τι είναι η μικρή και τι η μεγάλη πίεση;

Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε συστολική («μεγάλη» στην καθομιλουμένη) και διαστολική («μικρή»). Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αγγείων από το αίμα κατά τη φάση που η καρδιά συστέλλεται, για να στείλει το οξυγονωμένο αίμα στους ιστούς, ενώ διαστολική είναι η πίεση κατά τη φάση που η καρδιά χαλαρώνει, για να δεχτεί το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες.

Ο όρος «πίεση αίματος» αναφέρεται στην πίεση που έχει το αίμα μέσα στις αρτηρίες που το μεταφέρουν από την καρδιά σε όλο το σώμα. Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε δύο τιμές, την υψηλότερη, που ονομάζεται συστολική και τη χαμηλότερη, που ονομάζεται διαστολική. Η συστολική πίεση είναι η εσωτερική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια της συστολής (σύσπασης) της καρδιάς, ενώ η διαστολική πίεση είναι η εσωτερική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών μεταξύ δύο κτύπων, κατά τη χαλάρωση της καρδιάς.

 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Για υγιείς ενήλικους επιθυμητές θεωρούνται τιμές χαμηλότερες από 120/80 mmHg (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και ιδανικές οι τιμές 115/75 mmHg. Τιμές από 120-139 mmHg και 80-90 mmHg, για τη συστολική και τη διαστολική αντίστοιχα, θεωρούνται προϋπέρταση, ενώ παθολογική θεωρείται η συνεχής διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα 140 mmHg («14») για τη συστολική και τα 90 mmHg («9») για τη διαστολική. Ακόμα όμως και η μεμονωμένη άνοδος της μιας από τις δύο θεωρείται επικίνδυνη.

Συστολική (mmHg)   Διαστολική (mmHg)

Επιθυμητή               Κάτω από 120                    Κάτω από 80

Προϋπέρταση           120-139                            80-90

Υπέρταση – στάδιο 1 140-159                            90-99

Υπέρταση – στάδιο 2 160 και πάνω                     100 και πάνω

 

Οι επιθυμητές τιμές είναι ίδιες για όλους;

Τα επιθυμητά όρια διαφοροποιούνται σημαντικά (120/80 mmHg ή και χαμηλότερα) στην περίπτωση που έχουμε ιστορικό προδιάθεσης για καρδιαγγειακά νοσήματα ή όταν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία (υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα, π.χ. υψηλή χοληστερίνη). Αν όμως είμαστε υγιείς και έχουμε σχετικά σταθερά επίπεδα αρτηριακής πίεσης από την νεαρή μας ηλικία, τότε αυτές οι τιμές είναι οι επιθυμητές και για τα επόμενα χρόνια.

 

Πρέπει να έχουμε τις επιθυμητές τιμές πίεσης όλο το 24άωρο;

Αυτό είναι ανέφικτο γιατί η πίεσή μας δεν διατηρείται σχεδόν ποτέ σταθερή, αλλά προσαρμόζεται στις εκάστοτε κυκλοφορικές απαιτήσεις του σώματός μας. Για παράδειγμα όταν κοιμόμαστε η πίεσή μας πέφτει, ενώ μία ώρα περίπου προτού ξυπνήσουμε, η πίεσή μας αρχίζει να ανεβαίνει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό μέγεθος της πίεσης μεταβάλλεται φυσιολογικά κάτω από την επίδραση πολλών παραγόντων, όπως η σωματική προσπάθεια, οι καιρικές συνθήκες, το είδος της διατροφής, τα συναισθήματα, κ.ά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δικαιολογημένες μεταβολές της πίεσης, αλλά η «μόνιμη» σταθεροποίηση της πίεσης σε υψηλά επίπεδα.

 

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι ανέβηκε η πίεσή μας;

Σε κάπως μεγάλες αυξήσεις τις πίεσης μπορεί να νιώσουμε βάρος στο κεφάλι, πονοκέφαλο και μία γενικότερη δυσφορία. Όταν όμως μιλάμε για σχετικά μικρές αυξήσεις, οι περισσότεροι σπάνια τις καταλαβαίνουμε. Κάποιοι μάλιστα, όντας υπερτασικοί, νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την πίεσή τους μόνον όταν αυτή… κατέβει στα φυσιολογικά επίπεδα, επειδή αρχίζουν να αισθάνονται ατονία και κατάπτωση.

 

Που μπορεί να οφείλεται η «μόνιμα» αυξημένη πίεση;

Σε ποσοστό 90-95% των πασχόντων η υπέρταση είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο. Στο υπόλοιπο 5% μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό λόγους, όπως σε προβλήματα στα νεφρά, σε γυναικολογικά προβλήματα, στο αυξημένο σωματικό βάρος, στον γενικότερο τρόπο διατροφής (π.χ. υπερβολικό αλάτισμα φαγητών, συχνή λήψη αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση καφέδων, τσαγιών και αναψυκτικών), στο κάπνισμα, σε χρήση φαρμάκων (κορτικοστεροειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά, κ.ά.), στη σωματική αδράνεια ή στην υπερβολική κόπωση, στο έντονο άγχος και στρες ή σε διάφορους άλλους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπέρταση;

Όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή πίεση κι όσο για περισσότερο καιρό διατηρείται υψηλά σταθερή και δεν ρυθμίζεται, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια (ελάττωση της ικανότητας του μυοκαρδίου να προωθήσει το αίμα). Τα υπερτασικά άτομα παρουσιάζουν 3 έως και 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τους μη υπερτασικούς. Επίσης, η αρτηριακή υπέρταση ενοχοποιείται για βλάβες και σε άλλα όργανα, όπως οι νεφροί και τα μάτια, καθώς και για τρεις φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Είναι περισσότερο επικίνδυνη η αύξηση της μικρής ή της μεγάλης πίεσης;

Καθώς μεγαλώνουμε αυξάνεται συνήθως η μεγάλη πίεση και συχνά ελαττώνεται η μικρή. Η αύξηση όμως της μεγάλης πίεσης, καθώς και η αύξηση της διαφοράς μεταξύ μεγάλης και μικρής πίεσης, φαίνεται ότι δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τα αγγεία, γιατί συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας, όπως π.χ. βλαβών στα νεφρά.

 

Ποια σημασία έχει η μεγάλη διαφορά μεταξύ μεγάλης και μικρής πίεσης;

Μεγάλη διαφορά υπάρχει όταν η μικρή πίεση είναι κάτω από το μισό συν ένα της μεγάλης, για παράδειγμα 14 η μεγάλη και 8 η μικρή. Τέτοιου είδους διαφορές φαίνεται ότι σχετίζονται περισσότερο με τις επιπλοκές της υπέρτασης από ότι οι απόλυτες τιμές της πίεσης, γιατί συνήθως οφείλονται σε συγκεκριμένες οργανικές βλάβες (π.χ. παθήσεις της καρδιάς ή προβλήματα στον θυρεοειδή) ή αθηροσκλήρωση.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης;

Διάγνωση της υπέρτασης γίνεται μόνο με το πιεσόμετρο. Αν η αρτηριακή σας πίεση σε μια πρώτη επίσκεψη στον ιατρό βρεθεί μεγαλύτερη από την κανονική, τότε ο ιατρός θα σας ξανακαλέσει για συμπληρωματικές μετρήσεις μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και περισσότερο, για να βεβαιωθεί ότι έχετε υπέρταση. Αν κι αυτές οι μετρήσεις δείξουν ότι έχετε υπέρταση, τότε ο γιατρός θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό, θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε Holter πίεσης, ένα είδος πιεσόμετρου που θα το φορέσετε στο χέρι επί 24 ώρες.

 

 

Πότε πρέπει να αρχίσουμε να παρακολουθούμε την πίεσή μας;

Επειδή η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί εγκαίρως είναι ο τακτικός έλεγχος της πίεσης. Εάν λοιπόν είμαστε γενικά υγιείς, θα πρέπει να μετράμε την πίεσή μας από την ηλικία των 18 ετών, μία φορά κάθε δύο χρόνια και μετά την ηλικία των 40 χρονών συχνότερα. Εάν όμως έχουμε γενικά αυξημένη πίεση, αρχόμενη υπέρταση, υπέρταση ή άλλο πρόβλημα υγείας ή είμαστε υπέρβαροι ή έχουμε οικογενειακό ιστορικό με καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι απαραίτητο ο προσωπικός μας ιατρός να καθορίσει ένα τακτικότερο πρόγραμμα μετρήσεων της.

 

Ορισμένα υπερτασικά άτομα, μετρούν την πίεσή τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σωστό;

Όχι, γιατί πρώτον η πίεση είναι φυσιολογικό να μεταβάλλεται και δεύτερο γιατί το άγχος των συνεχών μετρήσεων συντελεί στην περαιτέρω αύξηση της. Το σωστότερο λοιπόν είναι όταν το υπερτασικό άτομο βρίσκεται σε φάση που επιχειρείται η ρύθμιση της πίεσης του, η μέτρηση να γίνεται ναι μεν καθημερινά, αλλά μόνο μία φορά το πρωί και μία φορά το απόγευμα. Όταν επιτευχθεί η ρύθμιση, τότε η μέτρηση πρέπει να γίνεται το πρωί και το απόγευμα μόνον μίας ημέρας την εβδομάδα, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχουν παρουσιαστεί ανησυχητικά συμπτώματα που να δείχνουν ότι έχει συμβεί κάποια απορύθμιση.

 

Ποιος πρέπει να μετρά την πίεση μας;

Η μέτρηση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο γνωρίζει την τεχνική και ακόμα και από εμάς τους ίδιους, στον εαυτό μας, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία και έναν βασικό κανόνα: Δεν παρασυρόμαστε από τους αριθμούς που βλέπουμε και δεν κάνουμε ποτέ διάγνωση μόνοι μας, αλλά πάντα ενημερώνουμε τον προσωπικό μας ιατρό για οποιαδήποτε ανησυχητική μεταβολή της πίεσής μας, αναφέροντας και όποια άλλα ανησυχητικά συμπτώματα παρατηρήσουμε.

ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ; ΜΕΤΡΑΜΕ ΣΩΣΤΑ…

Πιεσόμετρο:

Ø  Προμηθευόμαστε τον κατάλληλο τύπο, ηλεκτρονικό με οθόνη και όχι με ακουστικά.

Ø  Ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση των μπαταριών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο την ακρίβεια του, συγκρίνοντας τις ενδείξεις του με άλλο πιεσόμετρο ακριβείας.

Ø  Το πλάτος της περιχειρίδος πρέπει να είναι περίπου ίσο με τα 2/3 της περιφέρειας του βραχίονά μας.

Πριν τη μέτρηση ΔΕΝ θα πρέπει:

Ø  Μία ώρα πριν να έχουμε φάει ή να έχουμε πιει καφέ, τσάι ή αναψυκτικά.

Ø  Μισή ώρα πριν να έχουμε καπνίσει.

Ø  Να έχουμε πάρει φάρμακα που ανεβάζουν την πίεση.

Ø  Να έχουμε ουρήσει ακριβώς πριν.

Πριν τη μέτρηση θα πρέπει:

Ø  Να έχουμε χαλαρώσει και ηρεμήσει επί δέκα λεπτά.

Ø  Να μην αισθανόμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι ή νευρικοί.

Κατά τη διάρκεια της μέτρησης:

Ø  Δεν βιαζόμαστε.

Ø  Ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης του πιεσόμετρου μας.

Ø  Κοιτάμε την οθόνη από πάνω και όχι από τα πλάγια.

Ø  Αν θέλουμε να επαναλάβουμε τη μέτρηση, δεν φουσκώνουμε ξανά την περιχειρίδα, αλλά βγάζουμε το πιεσόμετρο από το χέρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μετά από λίγα λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση:

Δεν «παίζουμε» τους ιατρούς και δεν κάνουμε ποτέ διάγνωση μόνοι μας!

 

 

Είναι δυνατόν το πιεσόμετρο να μην δείχνει την πραγματικότητα;

Αρκετές φορές, είτε λόγω προβλήματος του ίδιου του πιεσόμετρου είτε λόγω λανθασμένης εφαρμογής και χρήσης του είτε λόγω δικής μας αυξημένης συναισθηματικής φόρτισης. Για παράδειγμα το υπερβολικό στρες και η ανησυχία κατά τη διάρκεια της μέτρησης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άτομα με χαμηλή πίεση να παρουσιάζουν αύξηση της πίεσης, ενώ άτομα με γενικά αυξημένη πίεση να έχουν χαμηλότερη πίεση από ό,τι συνήθως.

Υπέρταση της «λευκής μπλούζας»: Σε ένα ποσοστό ατόμων η αρτηριακή πίεση όταν μετριέται στο ιατρείο είναι αυξημένη, ενώ στο περιβάλλον τους κυμαίνεται όλη την ημέρα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η περίπτωση είναι γνωστή ως υπέρταση της «λευκής μπλούζας» και κύριο αίτιό της είναι ο φόβος του ατόμου για το περιβάλλον του ιατρείου ή του νοσοκομείου αλλά και τον ιατρό.

 

Μπορεί να μειωθεί η υπέρταση χωρίς φάρμακα;

Πιέσεις μέχρι «16-10» που δεν οφείλονται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, μπορούν να αντιμετωπιστούν και χωρίς φάρμακα, εφόσον αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι να αποφεύγουμε το κάπνισμα, το αλάτι, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά και το δεύτερο να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και ήρεμο τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε από το στρες, να μειώσουμε το βάρος μας αν είμαστε υπέρβαροι, να προσέχουμε το τι τρώμε και το τι πίνουμε, να ξεκουραζόμαστε αρκετά και να γυμναζόμαστε ή να περπατάμε συστηματικά. Φυσικά οι ίδιες συμβουλές ισχύουν όχι μόνον για τα υπερτασικά άτομα, αλλά και για όλους όσους θέλουν να προλάβουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση στο μέλλον.

 

Πόσο σημαντικό είναι να χάσουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι;

Το αυξημένο βάρος αποτελεί από μόνο του σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά ειδικά όταν συνυπάρχει με την υπέρταση ο ενδεχόμενος κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Μειώνοντας όμως το σωματικό μας βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα και διατηρώντας αυτό το βάρος σταθερό και χωρίς αυξομειώσεις, θα μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε πολλές νοσηρές καταστάσεις όπου παχυσαρκία και υπέρταση δρουν συνεργικά.

 

Η μείωση του αλατιού ελαττώνει την πίεση;

Σε γενικές γραμμές ναι, αφού μία μετρίου βαθμού ελάττωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τη συστηματική λήψη διουρητικών. Ο βαθμός όμως της θετικής επίδρασης δεν είναι ίδιος για όλους – η πίεση μειώνεται θεαματικά κυρίως σε αυτούς τους υπερτασικούς που είναι πιο ευαίσθητοι στον «παράγοντα αλάτι».

 

Πόσο αλάτι μπορούμε να τρώμε;

Όσο λιγότερο μπορούμε! Τα 5 όμως γραμμάρια θεωρούνται το ανώτατο επιτρεπτό ημερήσιο όριο. Σε αυτήν την ποσότητα συμπεριλαμβάνεται τόσο το επιτραπέζιο αλάτι που ρίχνουμε στα φαγητά μας, όσο και το «κρυφό αλάτι» που υπάρχει σε διάφορες τροφές και αναψυκτικά.

 

Ποιες τροφές περιέχουν πολύ αλάτι;

Κυρίως τα παστά, τα προϊόντα που συντηρούνται μέσα σε άρμη, τα συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, ποπ-κόρν, κ.λπ.), τα προκατασκευασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα φαγητά, οι κονσέρβες, οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, τα συνήθη αλλαντικά, το χοιρινό κρέας, τα θαλασσινά, το βούτυρο, τα τυριά, οι έτοιμες σάλτσες, οι μαγιονέζες, τα αρτοσκευάσματα, οι τυποποιημένες πίτες και τα περισσότερα γλυκά.

 

Αντιμετώπιση υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Απώλεια βάρους

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν γενικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Στην ηλικία των 40–50 ετών οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν πέντε φορές συχνότερα υπέρταση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι σχεδόν πάντα έχουμε πτώση της αρτηριακής πίεσης με την απώλεια βάρους ακόμη και λίγων κιλών, και ότι η πίεση παραμένει φυσιολογική, εφόσον δεν ξαναπάρουμε τα πρόσθετα κιλά.

 

Υιοθέτηση της δίαιτας DASH

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αποτελεί σήμερα την πλέον επιτυχημένη διατροφική αγωγή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Βασίζεται σε ένα τρόπο διατροφής χαμηλής ως μέτριας θερμιδικής πρόσληψης, ο οποίος περιορίζει δραστικά το νάτριο, τα λιπαρά και τη ζάχαρη. Το ημερήσιο διαιτολόγιο στηρίζεται κυρίως στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα λαχανικά, τα φρούτα και στα άπαχα ή με χαμηλά λιπαρά γαλακτομικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Dash έχει ευνοϊκή επίδραση στην υπέρταση, στις τιμές των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κ.λπ.) αλλά και στην ελάττωση του σωματικού βάρους.

 

Μείωση πρόσληψης αλατιού

Ο βαθμός της θετικής επίδρασης από την ελάττωση του αλατιού δεν είναι ίδιος για όλους: η πίεση μειώνεται θεαματικά κυρίως σε αυτούς τους υπερτασικούς που είναι πιο ευαίσθητοι στον «παράγοντα αλάτι». Η κατανάλωση αλατιού, από όλες τις πηγές, πρέπει να μειωθεί σε λιγότερο από 3 γραμμάρια ημερησίως. Για να το επιτύχετε:

  • Περιορίστε δραστικά την προσθήκη μαγειρικού αλατιού στα φαγητά.
  • Χρησιμοποιείστε στις τροφές αντί για αλάτι καρυκεύματα, μπαχαρικά, λεμόνι και φυσικά μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικό ή θυμάρι.
  • Εάν το επιτρέψει ο ιατρός, χρησιμοποιήστε υποκατάστατα αλατιού χωρίς νάτριο.
  • Τρώτε περισσότερα φρέσκα φαγητά και λιγότερα συντηρημένα. Το 75% του προσλαμβανόμενου αλατιού προέρχεται από συντηρημένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, όπως έτοιμο φαγητό, προκατασκευασμένα γεύματα, κονσέρβες, παστά, σνακ, κ.λπ.
  • Προσέχετε πάντα τις ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αλμυρά σνακ, κύβοι γεύσης, σάλτσες, ψωμί, αλλαντικά και σχεδόν όλα τα τυριά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

 

Αύξηση πρόσληψης καλίου

Το κάλιο συσχετίζεται αρνητικά με την υπέρταση, καθώς αυξημένη πρόσληψή του από τις τροφές έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης. Η ημερήσια πρόσληψη καλίου θεωρείται ότι θα πρέπει να αυξηθεί από 3 σε 3,5 g με ταυτόχρονο μετριασμό στην πρόσληψη αλατιού. Κάλιο υπάρχει κυρίως σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα (ιδιαίτερα μπανάνες, πεπόνι και πορτοκάλια), λαχανικά (ειδικά λάχανο, καρότα και μανιτάρια), ψάρια, θαλασσινά, πατάτες, φασόλια και στο γάλα.

 

Αύξηση πρόσληψης ασβεστίου

Η πρόσληψη ασβεστίου σε ποσότητες ανάλογες με τις ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις για κάθε φύλο και ηλικία (περίπου 1000-12000 mg), έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της συστολικής πίεσης. Η δράση αυτή του ασβεστίου, είναι πιο έντονη σε υπερτασικά άτομα. Καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και επίσης τα ψάρια που μπορούν να φαγωθούν με τα κόκαλα (σαρδέλες, γαύρος, αθερίνα, κ.λπ.), τα σκουρόχρωμα λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολα, αρακάς, κ.λπ.) και οι ξηροί καρποί (σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα).

 

Αύξηση πρόσληψης μαγνησίου

Το μαγνήσιο ελαττώνει τον αγγειακό τόνο και τη σύσπαση των αγγείων και επίσης ενεργοποιεί την παραγωγή προσταγλανδίνης Ι2, που είναι αγγειοδιασταλτική ουσία. Πράσινα λαχανικά, όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, αβοκάντο και μπανάνες είναι οι καλύτερες πηγές του. Γαλακτομικά προϊόντα, ηλιόσποροι, ξηροί καρποί, ρύζι, στάρι, σπανάκι και τα μανιτάρια είναι επίσης καλές πηγές.

 

Περιορισμός αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης, αλλά και αιτία ανεπιτυχούς αντιμετώπισής της. Συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από 1-2 σερβιρίσματα ημερησίως. Σε βαρείς πότες δεν συστήνεται η απότομη διακοπή του, γιατί μπορεί να παρατηρηθεί απότομη αύξηση της πίεσης, η οποία όμως σε λίγες ημέρες αποκαθίσταται.

 

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τραυματίζει και στενεύει τα αγγεία, αυξάνοντας έτσι έμμεσα την πίεση.

 

Έλεγχος υπερβολικής λήψης καφεΐνης

Η λήψη καφεΐνης μπορεί απότομα αλλά παροδικά να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αν και συνήθως αναπτύσσεται ανοχή του οργανισμού σ’ αυτό το φαινόμενο. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας λογικής κατανάλωσης καφέ (1-2 φλιτζάνια ημερησίως) και της υπέρτασης. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν αθροιστικά η πρόσληψη καφεΐνης, από καφέδες, ποτά, τρόφιμα, σχετικές ουσίες (π.χ. γκουαρανά) ή παυσίπονα, είναι υπερβολική.

 

Έλεγχος άγχους

Παρ’ όλο που φαίνεται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το αποφύγουμε εντελώς, βρίσκοντας τρόπους να ελαττώσουμε το υπερβολικό άγχος (π.χ. με γυμναστική ή τεχνικές διαχείρισης του στρες) έχουμε σημαντικό όφελος στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Σωματική άσκηση

Στα υπερτασικά άτομα, η μη ανταγωνιστική αερόβια άσκηση (π.χ. βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο, κολύμπι) με χαμηλή έως μέτρια ένταση ελαττώνει τόσο τη συστολική πίεση όσο και τη διαστολική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση ή/και διακοπή της φαρμακευτικής θεραπείας. Αντίθετα, η πολύ έντονη γυμναστική, οι ισομετρικές ασκήσεις μεγάλης διαρκείας (σταθερή πίεση ή έλξη επί κάποια δευτερόλεπτα), τα σπορ όπου υπάρχει συναγωνισμός ή ασκούνται μικρές μυϊκές ομάδες και επίσης η άρση μεγάλων βαρών μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί κατά τη διάρκειά τους η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

 

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, διότι τόσο η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και η απότομη μείωσή της μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

 

 

 

 

Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε είναι καθαρά ενημερωτικές. Τίποτα δεν υποκαθιστά, με κανέναν τρόπο και σε καμία περίπτωση, τις συμβουλές και το ρόλο των ειδικών, όπως ιατρών, αθλητιάτρων, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων και  καθηγητών φυσικής αγωγής. Προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ή/και γυμναστικής, επισκεφθείτε τον προσωπικό σας ιατρό. Οι συμβουλές του ιατρού σας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα δομήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ελέγχου της αρτηριακή σας πίεσης. Δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να ζητηθεί, καθ’ οιανδήποτε τρόπο, αστική, νομική ή οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, άμεσα ή έμμεσα, από λανθασμένη εκτέλεση, παρανόηση ή κακή εφαρμογή των συμβουλών ή των τεχνικών που περιγράφονται σε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο του δικτυακού μας τόπου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του GYMNASU είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση ή βοήθεια χρειάζεστε. Κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα και λοιπό οπτικό υλικό είναι ιδιοκτησίας του GYMNASU ή έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο, όπως λ.χ. την παροχή ειδικής αδείας χρήσης. Οποιαδήποτε ανατύπωση, μετάφραση, αντιγραφή και γενικά η χρήση κειμένου, σκίτσων, φωτογραφιών και τρόπου έκθεσης των περιεχομένων, ολική ή τμηματική, με οποιοδήποτε έντυπο, ηλεκτρονικό ή άλλο μέσο, επιτρέπεται μόνο με προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση και με υποχρέωση αναφοράς στην πηγή