Athens, Greece
211-4076204

ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ PERSONAL……………….

0035

Οι αγορές είναι απόλαυση. Μία απόλαυση, όμως, που δεν χρειάζεται να την πληρώνετε περισσότερο από όσο αξίζει. Όσο περισσότερη λογική βάζετε στις αγορές σας κι όσο λιγότερο συναίσθημα και παρόρμηση, τόσο πιο οικονομικές και ποιοτικά καλύτερες θα γίνονται. Έτσι, και το πορτοφόλι σας δεν θα αδειάζει γρήγορα κι εσείς θα περνάτε μια χαρά.

 

Η τέχνη του «αγοράζειν»

Το βασικό εφόδιο… επιβίωσης στην αγορά δεν είναι το χρήμα, αλλά η κατάλληλη προετοιμασία, που θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε καλύτερα τα λιγοστά χρήματα που διαθέτετε. Οι καλές αγορές απαιτούν τεχνική και χρειάζονται εξάσκηση. Οι «επαγγελματίες» του είδους, δρουν υπομονετικά και μεθοδικά. Δεν ξεχύνονται στα καταστήματα σαν ορμητικός χείμαρρος, ούτε παρασύρονται από τις εκατοντάδες προτάσεις αγορών που βρίσκουν στο διάβα τους. Αντίθετα, κάνουν πρώτα τον προϋπολογισμό τους και στη συνέχεια βλέπουν, συγκρίνουν, ερευνούν, παζαρεύουν κι αγοράζουν το καλύτερο που μπορούν στη φθηνότερη τιμή, χωρίς να ξεφεύγουν ποτέ από τα οικονομικά όρια που έχουν θέσει.

 

Προετοιμαστείτε σωστά

 • Προσαρμόστε τις καταναλωτικές σας συνήθειες στα οικονομικά σας δεδομένα. Εάν το σύνολο των χρεών σας φτάνει το 25% του μηνιαίου εισοδήματός σας, περιορίστε τις αγορές στις απολύτως αναγκαίες.
 • Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε τη τιμή και μην νιώθετε ενοχές όταν φεύγετε από κάποιο κατάστημα χωρίς να αγοράσετε ή έχοντας κάνει λίγα ή φθηνά ψώνια. Συνειδητοποιήστε ότι είναι δικαίωμα σας να λέτε «όχι δεν θα πάρω».
 • Προμηθευτείτε διαφημιστικούς καταλόγους και φτιάξτε μία λίστα χρήσιμων διευθύνσεων με όλα τα καταστήματα που πωλούν φθηνότερα. Όταν χρειαστείτε κάτι, κάντε μία δοκιμαστική αγορά προκειμένου να διαμορφώσετε άποψη.
 • Πριν αγοράσετε, κάντε έρευνας αγοράς συγκρίνοντας τιμές, ποιότητες και ποσότητες.

 

12 τρόποι για να μην κάνετε αχρείαστα έξοδα

 1. Για να μη σας «παρασύρουν» οι επιθυμίες της στιγμής, ορίστε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για αγορές.
 2. Προσπαθήστε να παίρνετε μαζί σας μόνο μετρητά, αξίας όσο περίπου οι αγορές που έχετε προγραμματίσει. Λιγότερα ναι, περισσότερα όχι!
 3. Μην παίρνετε μαζί τα παιδιά σας όταν βγαίνετε για ψώνια που δεν τα αφορούν άμεσα.
 4. Μην επισκέπτεστε καταστήματα χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε – μπορεί να πάρετε κάτι που δεν σας χρειάζεται.
 5. Κάντε τις αγορές σας «σπαστές». Μην αγοράζετε πολλά μαζί και μην προσπαθείτε να γεμίσετε τα ντουλάπια ή την γκαρνταρόμπα σας με μία και μόνο «εξόρμηση».
 6. Οπλιστείτε με υπομονή και διαθέστε χρόνο για να συγκρίνετε: Κάποια μαγαζιά μπορεί να προσφέρουν το ίδιο ακριβώς είδος σε καλύτερη τιμή.
 7. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Όταν την χρησιμοποιείτε, μην υπερβαίνετε το πιστωτικό σας όριο.
 8. Να είστε επιφυλακτικοί με τις ειδικές προσφορές: Ίσως τελικά δεν σας συμφέρει «να πληρώνετε δύο και να παίρνετε τρία».
 9. Μην αγοράζετε ποσότητες, όπως π.χ. πολύ μεγάλες συσκευασίες, ειδικά όταν πρόκειται για τροφές που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.
 10. Προτιμήστε προϊόντα και συσκευές με μεγάλη διάρκεια ζωής και με δυνατότητα εύκολης επιδιόρθωσης. Αν και ακριβότερα, τελικά συμφέρουν από πολλές απόψεις.
 11. Μην παρασύρεστε από τις αναβαθμίσεις προϊόντων και τα νέα μοντέλα που «μόλις κυκλοφόρησαν». Εάν με αυτό που έχετε μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν χρειάζεται να το αλλάξετε για να πάρετε το πιο καινούργιο, με το οποίο, όμως, θα κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά.
 12. Κρατήστε αναλυτικό λογαριασμό εξόδων. Να γράφετε λεπτομερώς όλα όσα ξοδεύετε, συμπεριλαμβανομένων και των μικροποσών – στο σύνολο μπορεί να αποδειχτούν πάρα πολλά.

 

4 τρόποι για να μην υποκύπτετε σε πειρασμούς

 1. Ξεφορτωθείτε τις πολλές πιστωτικές κάρτες.
 2. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε κάτι συγκεκριμένο, μην μπαίνετε στα μαγαζιά απλώς για να δείτε ή για να δοκιμάσετε. Εάν δοκιμάσετε κάτι που σας αρέσει πολύ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το αγοράσετε.
 3. Πριν αγοράσετε κάτι για το οποίο έχετε αμφιβολίες, θέστε ερωτήματα στον εαυτό σας: Το χρειάζομαι απόλυτα; Μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι φθηνότερο; Αν το αγοράσω θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου; Μπορώ να το πληρώσω χωρίς πρόβλημα; Αν κρίνετε ότι δεν σας είναι αναγκαίο ή ότι θα έχετε πρόβλημα αποπληρωμής, μην το αγοράσετε. Αν πάλι δεν είστε απόλυτα σίγουροι, αναβάλετε την λήψη απόφασης για μετά από 2-3 ημέρες.
 4. Εάν παρασύρεστε εύκολα, ψωνίστε παρέα με κάποια φίλη ή φίλο, που μπορεί να παίξει το ρόλο «η φωνή της λογικής», δηλαδή να σας χαλιναγωγήσει και να σας συγκρατήσει από παρορμητικές αγορές. Αν κι αυτό αποτύχει, δώστε χρήματα σε κάποιον πρόσωπο εμπιστοσύνης, για να σας αγοράσει αυτά ακριβώς που θέλετε.

 

11 τρόποι για να μην σας πιάνουν κορόιδο

 1. Εφαρμόστε τον κανόνα που λέει: «Αν το προϊόν και η ποιότητα του είναι ίδια, η τιμή κάνει τη διαφορά. Αν η τιμή είναι ίδια, αλλά η ποιότητα διαφορετική, η ποιότητα κάνει τη διαφορά».
 2. Αξιολογήστε την τιμή και όχι την έκπτωση που σας κάνουν. Η τιμή απόκτησης του προϊόντος έχει μεγαλύτερη σημασία από το ποσοστό της έκπτωσης.
 3. Αν μία τιμή ακούγεται τόσο καλή ώστε να μην είναι αληθινή, μάλλον δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ή κρύβει κάποια «παγίδα».
 4. Ποτέ μην προπληρώνετε όλο το ποσό για υπηρεσίες ή είδη που θα παραλάβετε αργότερα.
 5. Να αγοράζετε πάντα το κατάλληλο νούμερο. Μεγαλύτερα νούμερα για τα παιδιά («θα πάρουν μπόι») και μικρότερα για εσάς («θα αδυνατίσω προσεχώς»), είναι σπατάλη χρημάτων.
 6. Μην παρασύρεστε από το είδος και τον όγκο των συσκευασιών. Αρκετές φορές, οι ογκώδεις συσκευασίες έχουν διπλή συσκευασία (εξωτερική – εσωτερική) και δυσανάλογα μικρό καθαρό περιεχόμενο.
 7. Προσέξτε εάν οι «άτοκες» δόσεις που σας προτείνουν έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις – μπορεί τελικά να μην είναι πραγματικά άτοκες και να τις πληρώσετε πολύ ακριβά.
 8. Συγκρίνετε τις τιμές που αναγράφονται στο ράφι με αυτές που «κτυπιούνται» στην τελική απόδειξη. Ελέγξτε, έστω δειγματοληπτικά, εάν υπάρχουν διαφορές. Ελέγξτε επίσης το άθροισμα του τελικού λογαριασμού καθώς και τα ρέστα που σας δίνουν.
 9. Μην αγοράζετε προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Οι τιμές, για παράδειγμα, των καινούργιων ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώνονται μόλις κυκλοφορήσει το επόμενο μοντέλο, συνήθως μετά από 2 μήνες.
 10. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τις «τηλεαγορές» και τις αγορές μέσω ταχυδρομικών πωλήσεων. Αν μετανιώσετε, κάντε χρήση του δικαιώματος υπαναχώρησης.
 11. Να παίρνετε πάντα και να κρατάτε για κάποιο διάστημα τις αποδείξεις των προϊόντων που αγοράζετε. Σας είναι απαραίτητες ως αποδεικτικό αγοράς και για τυχόν αλλαγή.

 

10 τρόποι για να εξοικονομήστε χρήματα

 1. Κάντε οικονομία στο σπίτι σας αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες διαθέτουν οικονομικά προγράμματα, λαμπτήρες φθορισμού και ηλιακό θερμοσίφωνα.
 2. Αποφύγετε την αγορά προϊόντων όταν σας συμφέρει περισσότερο να τα νοικιάσετε, όπως ειδικά ενδύματα που θα φορέσετε μόνο μία φορά, αποκριάτικες στολές, βιντεοκασέτες, κ.λπ.
 3. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάτι καινούργιο για να αντικαταστήσετε κάτι παλιό, προσπαθήστε πρώτα να πουλήσετε το παλιό και ύστερα να αγοράσετε το καινούργιο.
 4. Μειώστε το λογαριασμού τηλεφώνου κάνοντας συνδρομή σε εταιρείες με φθηνότερο τιμολόγιο. Διαβάστε, όμως, προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου.
 5. Επιμείνετε στην αγορά εποχιακών τροφίμων (π.χ. τα φρούτα στην εποχή τους είναι φθηνότερα) και κλασικών ρούχων και παπουτσιών που φοριούνται διαχρονικά, ανεξαρτήτως τάσεων μόδας.
 6. Μειώστε τις παραγγελίες έτοιμων φαγητών και γενικά των τροφών που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.
 7. Μην πετάτε τίποτα από τα υλικά που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα. Ό,τι περισσεύει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει κάποιο επόμενο γεύμα.
 8. Γλιτώστε χρήματα με «ανακύκλωση». Για παράδειγμα, οι μελανοταινίες του εκτυπωτή μπορούν να ξαναγεμίσουν και τα ελαστικά του αυτοκινήτου να αναγομωθούν. Επίσης σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα καθαριστικά με αντλία, μπορείτε να αγοράσετε τη βασική συσκευή και να αντικαθιστάτε μόνο το περιεχόμενο.
 9. Εκμεταλλευτείτε τις παροχές του ασφαλιστικού σας ταμείου και τα δικαιώματα από την ιδιωτική ασφάλιση που έχετε, όπως ιατρικά τσεκ-απ, επισκέψεις σε ιατρούς, αγορά φαρμάκων και επιδόματα.
 10. Αν έχετε δανειστεί ή χρωστάτε σε κάρτες, διερευνήστε το κατά πόσο σας συμφέρει να διαπραγματευτείτε ξανά το επιτόκιο των χρημάτων που οφείλετε.

 

11 τρόποι για να αγοράσετε φθηνότερα

 1. Επισκεφθείτε μικρά καταστήματα, διαλέξτε αυτό που θέλετε, δηλώστε ότι θα πληρώσετε με μετρητά και διαπραγματευτείτε μία καλύτερη τιμή.
 2. Αγοράστε ρούχα ή άλλα ακριβά αντικείμενα από καταστήματα στοκ και πρατήρια των εταιρειών. Τα «σπασμένα» νούμερα και τα παλαιότερα μοντέλα, έχουν φθηνότερες τιμές χωρίς να υστερούν σε ποιότητα.
 3. Αγοράστε μεταχειρισμένα προϊόντα, όπως βιβλία και περιοδικά από παλαιοπωλεία, έπιπλα, νόμιμο λογισμικό υπολογιστών και αυτοκίνητα από μικρές αγγελίες και ηλεκτρονικά είδη από πρατήρια με «κατασχεμένα». Μην αγοράζετε, όμως, ακριβά αντικείμενα, χωρίς να διασφαλίσετε τις ανάλογες εγγυήσεις.
 4. Προμηθευτείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τις λαϊκές αγορές μεταξύ των ωρών 12.30 και 14.00.
 5. Γίνετε μέλη συνεταιρισμού καταναλωτών. Αγοράζοντας μαζί άλλους, πετυχαίνετε προοδευτικές εκπτώσεις, χωρίς να αγοράζετε προσωπικά μεγάλες ποσότητες.
 6. Αγοράστε χύμα ζυμαρικά, όσπρια, κρασί και ξηρούς καρπούς από καταστήματα που ελέγχονται υγειονομικά, όπως κάβες και μπακάλικα.
 7. Επιλέξτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή συσκευασμένα προϊόντα που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, βάζοντας τη φίρμα τους.
 8. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν λιγότερη συσκευασία από τα άλλα, όπως απορρυπαντικά σε σακούλες κι όχι σε κουβάδες, αλλά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, σε φθηνότερη όμως τιμή.
 9. Εάν σας δίνετε χωρίς καμία οικονομική σας υποχρέωση, προμηθευτείτε την εκπτωτική κάρτα πελάτη που οι περισσότερες αλυσίδες παρέχουν. Επίσης χρησιμοποιήστε τα εκπτωτικά κουπόνια που προσφέρουν ορισμένα προϊόντα ή καταστήματα.
 10. Αναζητήστε φθηνότερα μικροαντικείμενα στα καταστήματα τύπου «ό,τι πάρετε 1 ευρώ».
 11. Προγραμματίστε εγκαίρως ταξίδια και εκδρομές κι αναζητήστε προσφορές μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων. Επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό, ίσως βρείτε συμφέρουσες τις αγορές αφορολογήτων ειδών.

 

2 τρόποι για να μην ξοδέψετε καθόλου χρήματα

 1. Γραφτείτε σε δανειστική βιβλιοθήκη για να διαβάζετε δωρεάν τα βιβλία που θέλετε.
 2. Εκμεταλλευθείτε τη σύνδεσή σας στο Internet για πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες.

 

7 τρόποι για να εκμεταλλευθείτε το Internet

 1. Πραγματοποιήστε έρευνα αγοράς στις διάφορες ιστοσελίδες, συγκρίνοντας τιμές.
 2. Αγοράστε… ηλεκτρονικά (e-shopping) βιβλία, λογισμικό και περιφερειακά υπολογιστών, προσέχοντας όμως τις πρόσθετες επιβαρύνσεις (π.χ. ταχυδρομικά έξοδα) και την ασφάλεια της πιστωτικής σας κάρτας.
 3. Επιλέξτε ταξιδιωτικούς προορισμούς και κάντε ηλεκτρονική κράτηση θέσεων σε αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, με σημαντικές εκπτώσεις.
 4. Αγοράστε με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κάντε, όμως, προσφορά για κάτι που έτσι κι αλλιώς θα αγοράζατε κι όχι για κάτι που δεν το έχετε ανάγκη, αλλά σας φάνηκε φθηνό ή ελκυστικό.
 5. Στείλτε τις ευχές σας με e-mail αντί για κάρτα και τα μηνύματά σας προς κινητά τηλέφωνα, από ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
 6. Καταχωρείστε χωρίς κόστος τη μικρή σας αγγελία
 7. Μειώστε τα έξοδα αγοράς εφημερίδων και περιοδικών, διαβάζοντας τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές τους σελίδες.