Athens, Greece
211-4076204

ΓΙΑΤΙ «ΚΟΛΛΗΣΕ» Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΜΟΥ;

scale-diet-fat-health-53404

Ακολουθείτε με συνέπεια τη δίαιτα σας και μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, νιώθετε ξαφνικά ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανεβαίνετε στη ζυγαριά και βλέπετε ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχετε χάσει «ούτε γραμμάριο». Και τώρα τι κάνετε; Σας πιάνουν τα νεύρα σας και σταματάτε τη δίαιτα, πανικοβάλλεστε και επιμένετε ακόμα περισσότερο ή κάθεστε και σκέφτεστε λογικά για το τι μπορεί να φταίει και πως θα το αντιμετωπίσετε;

 

 • Τις πρώτες ημέρες της δίαιτας τα κιλά «φεύγουν» με ταχύτερο ρυθμό, γιατί χάνετε περισσότερο νερό παρά λίπος. Τις επόμενες ημέρες, κι ειδικά μετά την δεύτερη –τρίτη εβδομάδα, ο ρυθμός αδυνατίσματος μειώνεται, γιατί δραστηριοποιούνται περισσότερο τα αποθέματα λίπους. Για να χαθεί ένα κιλό λίπους χρειάζεται μεγαλύτερο θερμιδικό έλλειμμα, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος κι ακόμα περισσότερος όταν έχετε φτάσει κοντά στο επιθυμητό βάρος.

Συνεχίσετε κανονικά την προσπάθειά σας και μην απογοητεύεστε. Μην «πιέζετε» περισσότερο το σώμα σας. Αφήστε το να αδυνατίσει με το δικό του ρυθμό.

 

 • Καθώς το βάρος σας μειώνεται, ο μεταβολισμός σας συνήθως ελαττώνεται. Αν δεν αυξήσετε τις σωματικές σας δραστηριότητες και συνεχίσετε να παίρνετε τις ίδιες θερμίδες που παίρνατε και προηγουμένως, το βάρος σας θα σταθεροποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει πλέον το αναγκαίο θερμιδικό έλλειμμα για να μειωθεί.

Μην μειώσετε κι άλλο τη θερμιδική σας πρόσληψη αλλά, αντίθετα, προσπαθήστε να αυξήσετε τη δαπάνη θερμίδων.

 

 • Αν είστε γυναίκα, για να χάσετε ένα κιλό χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από ό,τι ένας άντρας, ο μέσος ρυθμός μείωσης του βάρους σας θα είναι πιο αργός και θα αντιμετωπίζετε πιο συχνά τα «σκαμπανεβάσματα» του δείκτη της ζυγαριάς σας, λόγω –κυρίως- του περιοδικού σας κύκλου.

Οριοθετήστε σωστά τους στόχους σας – το 1% του σωματικού σας βάρους είναι μία λογική εβδομαδιαία μέση απώλεια κιλών.

 

 • Αν είστε πάνω από 40 ετών, άντρας ή γυναίκα, είναι φυσιολογικό να χάνετε πολύ δυσκολότερα τα επιπλέον κιλά σας από ό,τι, πιθανώς, θα μπορούσατε να τα χάσετε στα 20 ή στα 30.

Συνεχίστε να ακολουθείτε με συνέπεια τη δίαιτα σας, αλλά προσθέστε καθημερινά περισσότερες σωματικές δραστηριότητες.

 

 • Αν έχετε κάνει πολλές προσπάθειες αδυνατίσματος ή βρίσκεστε σε μία κατάσταση «μόνιμης δίαιτας», η ζυγαριά σας είναι λογικό να «κολλάει» συχνότερα. Το σώμα σας έχει μάθει να προσαρμόζεται και η μικρή θερμιδική πρόσληψη που κάνετε απλά συντηρεί το ήδη υπάρχων βάρος.

Κάντε μία πιο λογική διατροφή, δείξτε υπομονή και συνέπεια, αποφύγετε τις ακρότητες και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας για να «καταλάβει» τι του ζητάτε.

 

 • Τα προβλήματα υγείας, οι ορμονικές μεταβολές και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, σας επηρεάζουν αρνητικά και ίσως εμποδίζουν τη μείωση του βάρους σας.

Επισκεφθείτε τον ιατρό σας, κάντε τις εξετάσεις που θα σας συστήσει, ακολουθήστε τις συμβουλές του και προσαρμόστε ανάλογα τη δίαιτα σας.

 

 • Αν είστε γυναίκα, η «καθυστέρηση» της έμμηνου ρύσης είναι κάτι αρκετά συχνό κατά τη διάρκεια μίας μακροχρόνιας δίαιτας. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να είστε έγκυος, χωρίς να το έχετε αντιληφθεί.

Κάντε μία εξέταση αίματος κι αν περιμένετε ευτυχές γεγονός, σταματήστε αμέσως τη δίαιτα.

 

 • Ακόμα και η «καλύτερη» δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, αν συνεχίζεται για μακρύ χρονικό διάστημα, αν η λήψη θερμίδων είναι οριακά χαμηλή, όταν έχετε χάσει ήδη πολλά κιλά ή όταν οι ανάγκες σας είναι πολύ αυξημένες. Όταν ο οργανισμός σας στερείται τα απαραίτητα, η δίαιτα σταματά να αποδίδει.

Προληπτικά, αφού συμβουλευθείτε τον ιατρό σας, χρησιμοποιήστε ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών – μετάλλων.

 

 • Η κατακράτηση υγρών («πρηξίματα», «φουσκώματα», κ.λπ.) μπορεί να σας προσθέσει επιπλέον βάρος ή να μην σας αφήνει να δείτε τι πραγματικά έχετε χάσει.

Πίνετε αρκετό νερό, μειώστε τις τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά και αυξήστε τις τροφές που περιέχουν περισσότερο νερό.

 

 • Αν έχετε φτάσει κοντά σε ένα οριακά χαμηλό βάρος, ας πούμε στο «ιδανικό» ή κοντά σε αυτό, είναι ανώφελο κι επικίνδυνο να πιέζετε τον οργανισμό σας να χάσει κι άλλα κιλά. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε ύψος 1,70 μέτρα και να θέλετε να ζυγίζετε 50 κιλά!

Μην προσπαθείτε να χάσετε κι άλλα κιλά. Δεν μπορείτε να αδυνατίζετε συνέχεια, δεν σας χρειάζεται, κι ακόμα κι αν τα «καταφέρετε», πράγμα δύσκολο, οι συνέπειες για την υγεία σας θα είναι οδυνηρές.

 

 • Η λήψη κάποιων φαρμάκων (ειδικά ορμονικών όπως τα αντισυλληπτικά κι η κορτιζόνη, υπνωτικών ή αντιϊσταμινικών) μπορεί να αποτελεί αίτιο για τη σταθεροποίηση ή την αύξηση του βάρους σας.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το εάν πρέπει να τροποποιήσετε τη δίαιτα σας, την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, ή και τα δύο.

 

 • Η αυθαίρετη και χωρίς ιατρική καθοδήγηση λήψη φαρμάκων αδυνατίσματος έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα πάνω στα κιλά σας, αλλά μόνιμες παρενέργειες πάνω στην υγεία σας. Με την χρόνια χρήση, αναπτύσσετε ανθεκτικότητα στις συνήθεις δόσεις και, κατά συνέπεια, τα όποια αποτελέσματα μειώνονται.

Σταματήστε τα φάρμακα! Συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας!

 

 • Κιλά που έχουν χαθεί μέσω αυξημένης τεχνητής εφίδρωσης (σάουνα, ζώνες και φόρμες αδυνατίσματος, κ.λπ.) επανακτούνται άμεσα μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία νερού στον οργανισμό σας.

Μην χρησιμοποιείτε μέσα τεχνητής εφίδρωσης! Αν θέλετε να χάσετε περιττά υγρά, απλά φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό.

 

 • Εφόσον δεν γυμνάζεστε ή δεν κάνετε αρκετές σωματικές δραστηριότητες, θα καίτε γενικά λιγότερες θερμίδες και θα πρέπει να μειώσετε αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες για να χάσετε έστω κι ένα κιλό.

Αυξάνοντας τις σωματικές σας δραστηριότητες, δαπανάτε περισσότερες θερμίδες, ξεπερνάτε ευκολότερα τα σημεία στασιμότητας της δίαιτας και χάνετε κιλά χωρίς να μειώσετε πάρα πολύ τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

 

 • Αν ακολουθείτε μία δίαιτα που δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα μέτρα σας, κάποια από τις δίαιτες της μόδας, κάποια εξτρεμιστική δίαιτα, κάποια δική σας «αυτοσχέδια διατροφή» ή τη δίαιτα της φίλης σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η «μέθοδος» αδυνατίσματος που επιλέξατε να είναι λανθασμένη, να είχε πρόσκαιρα αποτελέσματα και να έχει σταματήσει πλέον να αποδίδει.

Βρείτε τη δίαιτα που σας ταιριάζει απόλυτα. Μην αυτοσχεδιάζετε! Προτιμήστε τα «σίγουρα» κι όχι τους πειραματισμούς.

 

 • Η ακριβής εκτίμηση της ποσότητας φαγητού που τρώτε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ειδικά αν κάνετε θερμιδική δίαιτα. Μερικά γραμμάρια παραπάνω τροφής περιστασιακά, μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά εάν αυτό γίνεται σε μόνιμη βάση το αδυνάτισμα σταματάει. Σημασία λοιπόν δεν έχει αυτό που νομίζετε ότι τρώτε, αλλά αυτό που πραγματικά τρώτε.

Να χρησιμοποιείτε ζυγαριά ακριβείας για να μετράτε το βάρος των φαγητών σας. Επιπλέον να υπολογίζετε τις θερμίδες που τρώτε και πίνετε και να τις καταγράφετε καθημερινά σε ημερολόγιο.

 

 • Οι «υγρές θερμίδες» σαμποτάρουν την προσπάθεια σας. Αν πίνετε, έστω περιστασιακά, λίγο ή πολύ αλκοόλ, αν προσθέτετε ζάχαρη ή γλυκαντικά που έχουν θερμίδες στον καφέ ή στο τσάι σας, αν πίνετε κάποια αναψυκτικά ή επιπλέον χυμούς, πρέπει να συνυπολογίζετε τις θερμίδες τους στην ημερήσια πρόσληψή σας.

Να θυμάστε: Το μόνο υγρό που δεν έχει θερμίδες είναι το νερό.

 

 • Αν μειώσατε απότομα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ο οργανισμός σας, μετά τα πρώτα κιλά που έχασε, είναι πιθανόν να αντιδράσει στη στέρηση που του επιβάλλατε και να προβάλλει αντιστάσεις, μειώνοντας τη ταχύτητα του μεταβολισμού του και «αρνούμενος» να χάσει έστω κι ένα γραμμάριο.

Ξαναγυρίστε σε μία πιο φυσιολογική διατροφή για μία εβδομάδα. Ύστερα αρχίστε να μειώνετε σιγά-σιγά κι όχι απότομα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

 

 • Εκτός από το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, εξίσου σημαντικό είναι και το «από πού» προσλαμβάνετε αυτές τις θερμίδες. Όταν η ποσότητα είναι ελεγχόμενη, τότε η ποιότητα είναι αυτή που κάνει την διαφορά στη ζυγαριά.

Κάντε πιο ποιοτικές επιλογές. «Θερμίδα από θερμίδα» διαφέρει…

 

 • Εάν παραγγέλνετε συχνά φαγητό «απ’ έξω» ή τρώτε συχνά σε εστιατόρια, δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι ούτε για τις θερμίδες που παίρνετε, ούτε και για την ποιότητα του φαγητού. Η δίαιτα σας θα τείνει να γίνει πλεονασματική σε θερμίδες αντί ελλειμματική και το βάρος σας θα αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Τουλάχιστον μέχρι να πετύχετε το σκοπό σας, μειώστε τον αριθμό των γευμάτων που δεν παρασκευάζετε εσείς και περιορίστε τις εξόδους και τις παραγγελίες σας απ’ έξω.

 

 • Με δίαιτες της τάξης των 800-1000 θερμίδων την ημέρα, η θερμιδική σας πρόσληψη είναι ανεπαρκής για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Ο οργανισμός σας μαθαίνει να ζει με λιγότερες θερμίδες, ο ρυθμός των καύσεων μειώνεται και η ζυγαριά σας θα αρνείται να «ξεκολλήσει» ακόμα και με περαιτέρω μείωση των θερμίδων.

Μην κάνετε ποτέ δίαιτες με κάτω από 1200 θερμίδες αν είστε γυναίκα και με λιγότερες από 1500 αν είστε άντρας. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, μάθετε να τρώτε σωστά.

 

 • Ακόμα κι αν τρώτε λιγότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεστε,, η υπερκατανάλωση απλών (ταχυφλεγών) υδατανθράκων (μέλι, γλυκόζη, ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκίσματα, κ.λπ.) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατακράτησης υγρών, την εναπόθεση περισσοτέρου λίπους και την σταθεροποίηση των κιλών σας.

Μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες κι αντισταθμίστε τη μείωση αυτή με μία μικρή αύξηση τόσο των σύνθετων υδατανθράκων (ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, πλήρη ζυμαρικά, όσπρια, κ.λπ.) όσο και των σχετικά άπαχων πρωτεϊνούχων τροφών (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ασπράδια αβγών).

 

 • Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων ειδικά το βράδυ, η αντικατάσταση βασικών γευμάτων με φρούτα ή η διατροφή μόνον με φρούτα (μονοφαγία), αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων από απλούς υδατάνθρακες (φρουκτόζη).

Τα φρούτα είναι απολύτως απαραίτητα στην δίαιτα σας, αλλά πρέπει να τα τρώτε σε λογικές ποσότητες (2-4 καθημερινά), χωρίς υπερβολές και χωρίς ακρότητες.

 

 • Μία δίαιτα με πολύ χαμηλά λιπαρά μπορεί να μην επαρκεί για την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών και των απαραίτητων βασικών λιπαρών οξέων. Αυτό διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τον εμποδίζει να φτιάξει τις στεροειδείς ορμόνες του και τον αναγκάζει να συγκρατήσει τα αποθέματα λίπους του.

Τουλάχιστον το 15%, αλλά όχι παραπάνω από το 30-35%, της θερμιδικής σας πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από λίπος, και κυρίως από «καλά» λιπαρά, δηλαδή ελαιόλαδο, λινέλαιο, λίπη ψαριών και δημητριακών.

 

 • Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών (κάτω από 20-25 γρ. την ημέρα) μειώνει τον κορεσμό τής πείνας (τρώτε ή πεινάτε περισσότερο), δυσκολεύει τη λειτουργία του εντέρου και προκαλεί δυσκοιλιότητα, η οποία «αυξάνει» το βάρος σας.

Τρώτε περισσότερες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως τα ωμά ή βραστά πράσινα λαχανικά και τα χόρτα (μεγάλος όγκος τροφής με μικρή θερμιδική περιεκτικότητα).

 

 • Η μικρή κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Το νερό προλαμβάνει την αφυδάτωση, βοηθά στον έλεγχο της πείνας και στην αποβολή των τοξινών, διευκολύνει τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη και μειώνει την πιθανή κατακράτηση υγρών.

Σε συνθήκες δίαιτας, η καθημερινή σας λήψη νερού (από νερό και τροφές) πρέπει να υπερβαίνει τα 2 με 3 λίτρα (8-12 ποτήρια).

 

 • Εάν τρώτε βιαστικά θα φάτε πολύ περισσότερο από ό,τι έχετε προγραμματίσει. Αν τρώτε μονίμως αγχωμένοι, το φαγητό σας δεν θα αφομοιωθεί σωστά, δεν θα το ευχαριστηθείτε, θα ξαναπεινάσετε σε συντομότερο χρονικό διάστημα, θα φάτε ξανά και η «μάχη με τα κιλά και τη ζυγαριά» θα χαθεί.

Τρώτε ήρεμα κι αργά, απολαμβάνοντας την ιεροτελεστία του φαγητού.

 

 • Αν τρώτε μόνον δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, δύσκολα θα χάσετε κιλά, ακόμα κι αν παίρνετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Τα χρονικά αραιά και σχετικά μεγάλα σε ποσότητες γεύματα, μειώνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού κι αυξάνουν τις εφεδρείες σωματικού λίπους.

Τρώτε πιο συχνά, μικρές ποσότητες κι από λίγο, χωρίς να υπερβαίνετε το συνολικό αριθμό θερμίδων που έχετε προγραμματίσει.

 

 • Αν ζείτε μία φυσιολογική ζωή, το βράδυ χρειάζεστε λιγότερο φαγητό, γιατί οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σας μειώνονται. Βαρύ, πολυθερμιδούχο ή με λάθος σύνθεση βραδινό φαγητό, επιβαρύνει σημαντικά το στομάχι, αυξάνει την εναπόθεση λίπους και την κατακράτηση υγρών, δημιουργεί την αίσθηση «πρηξίματος» κατά την πρωινή έγερση και δεν ευνοεί τη μείωση βάρους.

Μην παραλείπετε το βραδινό σας γεύμα. Φροντίστε όμως να είναι λιτό και να το τρώτε σχετικά νωρίς, τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

 

 • Αν τρώτε μόνον ένα γεύμα την ημέρα, το βάρος σας μπορεί να σταθεροποιηθεί (ή και να αυξηθεί) ακόμα κι αν παίρνετε κατά 20-30% λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε. Θα χάσετε μυϊκό ιστό, θα αυξηθεί το λίπος σας κι ενώ θα είστε στα «ίδια κιλά», θα φαίνεστε παχύτεροι, παρόλο που θα τρώτε «λιγότερο».

Κάντε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα ή, ακόμα καλύτερα, τρία μικρά γεύματα και δύο, ακόμα μικρότερα, ενδιάμεσα κολατσιά.

 

 • Η έλλειψη ερωτικού συντρόφου, η σεξουαλική στέρηση, η αποχή από το σεξ, η μειωμένη απόλαυση, τα σεξουαλικά προβλήματα κι οι διάφορες σεξουαλικές δυσλειτουργίες προκαλούν ορμονική απορύθμιση, ψυχολογικά προβλήματα κι αναζήτηση διεξόδου και ικανοποίησης στο φαγητό. Εμμέσως λοιπόν, πλην σαφώς, μπορεί να αποτελούν βασικό αίτιο αύξησης ή σταθεροποίησης του βάρους σας.

Σταματήστε να αναζητάτε υποκατάστατα. Εντοπίστε και λύστε εγκαίρως τα προβλήματά σας. Αφήστε το παρελθόν στην άκρη και απολαύστε το «τώρα» και το «σήμερα».

 

 • Η ψυχική σας κατάσταση αντανακλά στο σώμα σας και η σωματική σας κατάσταση στην ψυχολογία σας. Η θετική ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή έκβαση της δίαιτας σας, ενώ η αρνητική ψυχολογία, η στεναχώρια, η απογοήτευση, το άγχος της ζυγαριάς και η «ψύχωση» με ένα συγκεκριμένο βάρος, σας εμποδίζουν να τη συνεχίσετε σωστά, σας δημιουργούν κρίσεις πανικού και σας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές.

Να είστε ευτυχισμένοι με ό,τι πετυχαίνετε, να σκέφτεστε θετικά για ό,τι κάνετε και για ό,τι σας τυχαίνει και να ατενίζετε με αισιοδοξία το μέλλον.

 

 • Αν έχετε προσπαθήσει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας σε μία συγκεκριμένη δίαιτα κι όχι την δίαιτα στην προσωπικότητα και στον τρόπο ζωή σας, η μακροπρόθεσμη αποτυχία είναι δεδομένη και το κόλλημα της ζυγαριάς εξηγήσιμο.

Επιλέξτε μία δίαιτα λιγότερη αυστηρή στις απαιτήσεις της, η οποία να σας αφήνει περιθώρια για αυτενέργεια, προσαρμογή κι εναλλακτικές λύσεις.

 

Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε είναι καθαρά και μόνο ενημερωτικές και δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική διάγνωση και αξιολόγηση. Οι συμβουλές του ιατρού σας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα δομήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα συστηματικής διατροφής. Δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να ζητηθεί, καθ’ οιανδήποτε τρόπο, αστική, νομική ή οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, άμεσα ή έμμεσα, από λανθασμένη εκτέλεση, παρανόηση ή κακή εφαρμογή των συμβουλών ή των τεχνικών που περιγράφονται σε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο του δικτυακού μας τόπου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του GYMNASU είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση ή βοήθεια χρειάζεστε. 

 

Related Posts