Athens, Greece
211-4076204

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

pexels-photo-326612

Χοληστερίνη.
Τι θέλει ένας ορθοπαιδικός και ασχολείται με την χοληστερίνη θα μου πείτε? Νοιώθω πως δικαιώνομαι όταν για δεκατίες εγώ και πολλοί συνάδελφοι λέγαμε για τον μύθο της χοληστερίνης. Για μία απο της μεγαλύτερες μπούρδες της ιατρικής, για μιά ιστορία με πολύ χρήμα.
Με αφορμή λοιπόν συζητήσεις πολλών ετών, αντιρρήσεις, διχογνωμίες κ.α., η Αμερικανική (παρακαλώ) Επιτροπή Διατροφής (Dietary Guidelines Advisory Committee), έρχεται και λέει ότι :
”Οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα. Η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC), Δ Ε Ν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”
Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC).
κεφάλαιο 1, σελ. 17.

Δηλαδή, αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.
Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που αποδεσμεύει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.
Όταν εγώ μπήκα στην ιατρική (1982) η φυσιολογική τιμή χοληστερίνη ήταν 270. Η πτώση της ήταν σταθερή, ετήσια, γεωμετρική. Ραγδαία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, όλοι απο την ώρα που φεύγαμε απ το βυζί της μάνας μας και μετά να έχουμε πρόβλημα και να χρειαζόμαστε χάπι για την καταπολέμηση της φοβερής αυτης νόσου.

Ο εξαίρετος συνάδελφος κ. Τσουκαλάς γράφει:
”Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τον καθορισμό “φυσιολογικών” επιπέδων. Οι φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.
Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη. Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης. Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.
Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το πεπερασμένο δεδομένο που αφορά στη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία να σταματήσει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο του κοινού όσο και των γιατρών. Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.”

Συμπληρώνω.
Η χοληστερίνη δεν αποτελεί τον πρώτο, τον μοναδικό και καθοριστικό παράγοντα για την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας (αρτηριοσκλήρυνση). Αρχικά πρέπει να υπάρξει βλάβη των αρτηριών (από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, κλπ) και μετά η χοληστερίνη να μπει κάτω από το ενδοθήλιο, ώστε να δημιουργήσει αθηρωματική πλάκα.
Δηλαδή, ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη, καπνιστής, υπερτασικός θα πρέπει να νοιαστεί πολύ για την χοληστερίνη του. Οι υπόλοιποι, σήμερα το βράδυ γιορτάζουμε τα χαρμόσυνα νέα με προβατίνες, ζυγούρια κ.α. (Κλάφτε αρνάκια!)

Σαφές επίσης είναι ότι, η ποδηγέτηση των γνώσεών μας καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες «έρχονται» από τις φαρμακοβιομηχανίες με κατευθυνόμενες μελέτες. Δυστυχώς!
Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης παρουσιάζουν κέρδη 3,8-5,1 δις δολαρίων για κάθε σκεύασμα στις ΗΠΑκαι ΜΟΝΟ!

Ερώτημα.
Πώς ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν βλάβες στις αρτηρίες μας?

Βούλγαρης Παναγιώτης

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ – ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

Related Posts